Sparing

Lån

Har man ikke penger når det kommer til en vanskelig situasjon så kan du faktisk ta opp et lån. Lån i seg selv er ikke farlig, men det er heller for mye lån som kan gjøre mye skade på hvordan du tenker og hvordan du trenger hjelp. Tenk at du har for lite penger til å fikse badet når varmtvannstanken går i stykker. Da kan du låne penger eller så kan du jobbe ekstra. De fleste vet at de må jobbe ekstra for å komme i land med de oppgavene de har, men det hjelper ikke bestandig å gjøre dette. Arbeid gir ikke så mye penger. I mange situasjoner må vi derfor ta opp lån og heller bruke tid til å jobbe mer senere, i lengre perioder.

 

Vi bruker alle penger nesten hver neste dag. Det koster å eksistere og det koster å bo. Vi trenger også alle mat og andre ting som gjør at vi må passe på at vi har nok penger slik at vi kan kjøpe disse tingene som vi trenger. En av de beste måtene å ha penger på er å jobbe og månedlig legge litt penger til side. Det å legge litt penger til side nå og da kalles ofte for sparing. Før i tiden så sparte man penger ved å legge pengene i madrassen sin. Nå har vi blitt litt smartere og vi kan spare i banken.

Staten vil at vi skal spare helt uten risiko. Staten har derfor laget en garantiordning som gjør at du og jeg kan putte penger i banken uten å være redd for at pengene skal bli borte. Går banken konkurs så kommer den norske stat og garanterer for 2 millioner kroner elle mindre. Dette er en ganske unik ordning som gjør at du bør spare. Sparing gjør at du slipper å bekymre deg for dårlige stunder samt at vi slipper å måtte godta dyre lån fordi vi trenger penger. EU og andre har lignende ordninger, men med mye lavere beløp. Staten er på denne måten en fantastisk hjelper for deg om meg når vi vil spare.

Nedbetal lån

Har du lån og jobber så bør du bruke tiden på å nedbetale disse lånene. Skulle du gjerne har spart litt vil det faktisk være bedre og heller betale ned på lånene raskere enn å bruke tid på å spare penger. Dette fordi det koster mer penger å ha lån enn det du får på penger i banken. Når du betaler ned på lån vil du også få mer disponibel inntekt som du igjen kan bruke på å nedbetale mer lån. På denne måten vil du betale ned et billig forbrukslån raskere når du først kommer i gang. Det hjelper med andre ord å tenke konservativt på økonomi enn å laste opp med for mye gjeld. Når det er sagt så hjelper lån deg til å kjøpe eller starte det du selv ønsker.